Scurt istoric al parohiei

Istorie Decembrie 27, 2011

 

Cu voia lui Dumnezeu, Sfânta Biserică din satul Răuceşti de Jos, cu hramul Adormirea Maicii Domnului s-a zidit cu cheltuiala lui Mihail Kogălniceanu, fost ministru de interne şi proprietar al moşiei Răuceşti, în zilele domniei lui Cuza Vodă şi s-a sfinţit în anul 1865.

 

Acest om de stat şi patriot a încredinţat construcţia bisericii sub formă de antrepriză unor evrei care au pornit temelia sub formă de navă, fără absidele laterale. La controlul efectuat de Mihail Kogălniceanu se ajunsese cu construcţia deasupra geamurilor şi nemaiputându-se efectua modificări la absidele laterale s-a continuat  construcţia  până la capăt de alţi meşteri. La ridicarea bisericii şi-a adus aportul substanţial şi fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia Leon Bogdan. În continuare biserica a fost întreţinută de credincioşi.

Ca preoţi slujitori amintim pe preotul Ioan Bănescu, preotul Răzmeriţă, preotul Dumitru Săvescu, care a slujit o vreme şi la biserica din Răuceştii de sus, preotul Constantin Iacob, iar în prezent este păstorită de preotul Dumitru Cramba.

În ultimele decenii biserica a fost reparată şi întreţinută de credincioşii din parohie. Menţionăm că în timpul păstoririi preotului Dumitru Săvescu s-a construit un adaos la pridvorul bisericii.

După anul 1972 biserica a necesitat mai multe reparaţii la acoperiş, pereţii exteriori şi în interior. Între anii 1997 – 2000 s-a construit clopotniţa înaltă, impunătoare şi pictată frumos. De asemeni, după 1990 s-a construit trapezul, necesar la  slujbele de pomenire pentru cei adormiti. Dupa anul 2004 s-au facut strani in Sf. Altar si in pronaosul Bisericii, s-a inlocuit tamplaria, s-a montat centrala termica si s-a construit un lumanarar